Jeroen is student mediaredactie op het Creative College in Amersfoort. Hij draaide een weekend mee op een logeerweekend en schreef dit blog over zijn ervaringen.

“Voor mij was dit de eerste keer dat ik mee ging met een logeerweekend bij Wielewaal. Of beter gezegd, de eerste keer dat ik überhaupt een heel weekend heb doorgebracht met kinderen met een beperking, naast mijn broer. Ik had natuurlijk wel een dag kinderthemaweek meegemaakt, maar een heel weekend is toch iets anders! Ik heb van tevoren afgesproken dat ik mee ging als een soort van ‘verslaggever’ om mezelf de ruimte te geven om me terug te trekken.

Vrijdag werden we halverwege de middag verwacht, ik was volgens mijn eigen verbazing, veel te vroeg. Toen iedereen er was hebben we de planning doorgenomen. Vanaf half 4 kwamen de kinderen binnen rollen. Eén van de kids, Christina, was meteen gek op me. Ik heb geen idee waarom, maar het was schattig om te zien dat iemand het zo fijn vindt dat je er bent. Ik was ongeveer een uurtje bezig op mijn kamer met het uitwerken van een Wielewaalartikel. Toen ik klaar was kwam ik naar beneden om Christina te zoeken, maar ik zag haar nergens. Toen ik op haar kamer binnen kwam was ze aan het huilen en zei ze ‘ik dacht dat je weg was!’. Aaaah, wat lief!

De hoofdactiviteit van dit weekend was bowlen op de zaterdagmiddag. Ik dacht meteen bij mezelf: ‘hoe gaan we dit doen met die rolstoelen?’ want op de bowlingbaan was een afstapje. Uiteindelijk ging het met wat hulp goed. Prachtig om te zien hoeveel plezier die kinderen hebben. Ik vond het heel mooi dat Melvin, een jongen met het syndroom van Down, de meisjes in de rolstoel hielp met de bowlingbal. Je merkt dat de groep iedereen elkaar gelijk behandelt en er voor elkaar is. Kunnen wij nog een goed voorbeeld aan nemen.

Blijkbaar had ik Melvin beloofd om samen te koken. Het recept was aardappels met broccoli en kentucky kip. Lekker man! Alleen ging het koken niet heel best omdat er teveel aardappels in de koekenpan zaten. Ach ja, heb ik er ook weer van geleerd. Achteraf bleek die slimmerik van een Melvin niet eens broccoli te lusten, haha.

Ik heb dit weekend ontzettend veel geleerd en ben een ervaring rijker. Het is wel vermoeiend en je bent constant in de weer. Ik heb nu nog meer bewondering gekregen voor zowel de deelnemers als vrijwilligers. Chapeau!”

Tekst: Jeroen Fennema