Veelgestelde vragen

Ik heb zelf een beperking, kan ik mee als vrijwilliger?

Van vrijwilligerswerk bij Wielewaal krijg je energie, maar het kost ook energie. Daarom is het belangrijk dat je geestelijk en lichamelijk in goede conditie bent. We vragen je eventuele bijzonderheden aan te geven op je inschrijfformulier.

Wat is een goede lichamelijke en geestelijke gesteldheid?

Vrijwilligerswerk bij Wielewaal is fysiek en mentaal zwaar. Daarom is een goede lichamelijke en geestelijke gesteldheid belangrijk. Wat verstaat Wielewaal hieronder?
Lichamelijk moet je bijvoorbeeld het volgende aan kunnen:

een hele dag door een dierenpark wandelen, terwijl je een rolstoel duwt;
een deelnemer uit de rolstoel op bed tillen (samen met een collega en na instructie);
een potje voetballen met een groep deelnemers;
een hele dag in actie met weinig tot geen rustmomenten gedurende de hele activiteit;
omgaan met onderbroken nachtrust (incidenteel).

Ook mentaal vraagt een Wielewaalactiviteit veel van je. Je maakt kennis met aspecten die je misschien nog nooit gezien hebt (deelnemers helpen bij wassen/aankleden, toiletgang en eten geven) en verlegt hierbij je grenzen. Tijdens een activiteit is weinig tijd voor slaap en rust en de vermoeidheid speelt een grote rol. Om goed te functioneren als vrijwilliger is het volgende nodig:

je kunt goed samenwerken in een team;
je kunt je verplaatsen in een ander en indien nodig het groepsbelang boven je eigen belang stellen;
het is voor jou geen probleem om de hele dag in een groep te zijn met vrijwel geen tijd voor jezelf;
je bent flexibel en kunt je aanpassen als de dag anders loopt dan gepland;
je kunt goed functioneren in een nieuwe omgeving en met een ander dagprogramma dan je gewend bent. Je moet hiermee om kunnen gaan en je hier prettig bij voelen.

Om voor een ander te kunnen zorgen is het allereerst van belang dat je voor jezelf kunt zorgen. Je kunt daarom alleen mee als vrijwilliger als je in het dagelijks leven zelfstandig functioneert.

Twijfel je of je lichamelijke of geestelijke gesteldheid goed genoeg is om mee te gaan? Meld je dan vrijblijvend aan om een keer naar een instructiedag te komen via 088 122 44 00. Op zo’n dag leer je de organisatie kennen en krijg je een beeld van het vrijwilligerswerk. Ook is er op een instructiedag ruimte om met je in gesprek gaan om te kijken of plaatsing op een activiteit voor jou mogelijk is.