Vrijwilliger op vakantie

Als vrijwilliger maakt het verschil. Hoe? Door vakantie te vieren met een groep jongeren met een beperking. Leuk voor hen én voor jou. Samen uitwaaien op de Wadden, uit je dak op Pinkpop,een strandvakantie op Mallorca of een weekend in de Efteling; Wielewaal zoekt de leukste locaties uit en jij als vrijwilliger zorgt samen de deelnemers voor onvergetelijke herinneringen. Met een rolstoel kun je ook op survival, kamperen kan prima als je een beperking hebt en ook die hoogste glijbaan is haalbaar met een lichamelijke beperking. Help jij mee beperkingen omzetten in mogelijkheden?

Voor wie?

Er zijn aparte vakanties per handicapgroep: voor mensen met een lichamelijke beperking (LG), een meervoudig complexe beperking (MCG), ADHD/Autisme Spectrum Stoornis (ADHD/ASS) of autisme en/of een verstandelijke beperking (ASS/VG). Ook qua leeftijd zijn de groepen onderverdeeld in categorieën, bijv 6+, 14+ en 17+. Bij bijzondere vakanties worden soms enkele categorieën samengevoegd.

Begeleiding

Tijd en aandacht zijn een van de meeste belangrijke dingen op vakantie. Wielewaal zet daarom per 1, 2 of 3 deelnemers een vrijwilliger in. Door deze intensieve begeleiding krijgt iedere deelnemer net dat beetje extra.

Bij LG- en MCG-vakanties help je als vrijwilliger bij dagelijkse verzorging, zoals douchen, aan- en uitkleden, eten, naar de wc gaan en het rijden van de rolstoel tijdens uitstapjes. Bij ADHD/ASS- en ASS/VG-vakanties ligt de nadruk vooral op de begeleiding en het bieden van duidelijkheid en structuur.

Op iedere vakantie bestaat de reisleiding uit een ervaren reisleider en assistent-reisleider. Je staat er als vrijwilliger dus nooit alleen voor. Op LG- en MCG-vakanties gaat daarnaast een verpleegkundige mee voor de medische zorg.

Waar en wanneer?

Groepsvakanties worden in binnen- en buitenland georganiseerd. Van camping tot hotel en van Ameland tot Kos. Eerstejaars vrijwilligers worden eerst op een activiteit in Nederland geplaatst voor ze mee gaan naar het buitenland.

Groepsvakanties vinden plaats in de schoolvakanties en soms ook daar buiten. De meeste vakanties duren een week, soms een paar dagen korter of langer.

Wat doet de reisleiding?

De reisleiding van een vakantie bestaat uit een ervaren reisleider (R) en een assistent (A), die beiden een trainingsweekend bij Wielewaal hebben gevolgd. Samen met de verpleegkundige (P) zijn zij verantwoordelijk voor het goede verloop van de reis. De reisleiding legt verantwoording af aan Wielewaal. De totale eindverantwoordelijkheid ligt bij de directie van Stichting Wielewaal.

Wat doet de verpleegkundige?

– Zorgbehoefte inventariseren aan de hand van formulieren en telefonisch contact
– Alle voorkomende verpleegkundige handelingen
– Medicatiebeheer
– Helpen bij de dagelijkse verzorging en onervaren vrijwilligers hierbij begeleiden

Op iedere LG- en MCG-vakantie gaat een gekwalificeerde (BIG-geregistreerde) verpleegkundige of arts mee. Op grote groepen plaatst Wielewaal een tweede verpleegkundige. Je bent op een Wielewaalvakantie op een totaal andere manier met je vak bezig dan tijdens je werk. Je levert zorg in een niet-zorg omgeving en dat zorgt ervoor dat ook jouw wereld groter wordt. Voor advies en ondersteuning kun je bovendien te allen tijde een beroep doen op ons Medisch Team, zij helpen je bij al je vragen en onzekerheden.

Nieuwsgierig naar een verhaal uit de praktijk? Luister dan naar het verhaal van verpleegkundige Jeanine over haar ervaringen bij Wielewaal.

Je kunt ook als kok mee!

Is de verzorging en begeleiding van deelnemers niet echt iets voor jou, maar wil je wel een vakantieweek meedraaien, ga dan mee als kok. Je taken bestaan dan uit:

– Samenstellen lekkere en gevarieerde maaltijden
– Inkopen voor ontbijt, lunch en avondmaaltijd
– Bereiden alle maaltijden tijdens de vakantie
– Schoonhouden van de keuken

Hoe werkt de plaatsing?

We proberen altijd een mooie verdeling te maken op basis van bestemming, ervaring en man/vrouw verhouding zodat iedereen een leuke tijd heeft en er ook nog iets van leert. Wil je je samen met een vriend(in) of studiegenoot inschrijven? Dat kan!

Waar kun je naartoe?

Om kennis te maken met de gang van zaken binnen Wielewaal, is je eerste activiteit in Nederland. We vragen je daarna de binnenlandvakanties af te wisselen met de buitenlandvakanties om iedereen een kans te geven naar het buitenland te gaan. Wielewaal gaat ook op wintersport, je kan alleen op deze reis mee als je een gevorderde skiër/snowboarder bent. 

Groepssamenstelling

We plaatsen per vakantie 1 reisleider, 1 assistent en 1 verpleegkundige (ook wel RAP team genoemd). Reisleiders en Assistenten worden alleen geplaatst als ze minimaal 1 Wielewaalactiviteit als vrijwilliger hebben gedraaid en geschikt zijn bevonden als RA en/of de RAP-training van Wielewaal hebben gevolgd. Heb je interesse hierin? Stuur ons even een mailtje of bel 088 122 4400
Op het inschrijfformulier zijn verschillende keuzemogelijkheden aangegeven. Je kunt een periode aangeven, het soort activiteit waarvoor je je op wilt geven of je voorkeuren in codes.

Je kan ook als RAP een complete vakantie reserveren en zelf het vrijwilligersteam samenstellen. Dit kan alleen bij binnenlandvakanties, met uitzondering van festivals en weekenden.

Heb je zelf een beperking?

Van vrijwilligerswerk bij Wielewaal krijg je energie, maar het kost ook energie. Daarom is het belangrijk dat je geestelijk en lichamelijk in goede conditie bent. We vragen je eventuele bijzonderheden aan te geven op je inschrijfformulier.

Wat is een goede lichamelijke en geestelijke gesteldheid?

Vrijwilligerswerk bij Wielewaal is fysiek en mentaal zwaar. Daarom is een goede lichamelijke en geestelijke gesteldheid belangrijk. Wat verstaat Wielewaal hieronder?
Lichamelijk moet je bijvoorbeeld het volgende aan kunnen:

een hele dag door een dierenpark wandelen, terwijl je een rolstoel duwt;
een deelnemer uit de rolstoel op bed tillen (samen met een collega en na instructie);
een potje voetballen met een groep deelnemers;
een hele dag in actie met weinig tot geen rustmomenten gedurende de hele activiteit;
omgaan met onderbroken nachtrust (incidenteel).

Ook mentaal vraagt een Wielewaalactiviteit veel van je. Je maakt kennis met aspecten die je misschien nog nooit gezien hebt (deelnemers helpen bij wassen/aankleden, toiletgang en eten geven) en verlegt hierbij je grenzen. Tijdens een activiteit is weinig tijd voor slaap en rust en de vermoeidheid speelt een grote rol. Om goed te functioneren als vrijwilliger is het volgende nodig:

je kunt goed samenwerken in een team;
je kunt je verplaatsen in een ander en indien nodig het groepsbelang boven je eigen belang stellen;
het is voor jou geen probleem om de hele dag in een groep te zijn met vrijwel geen tijd voor jezelf;
je bent flexibel en kunt je aanpassen als de dag anders loopt dan gepland;
je kunt goed functioneren in een nieuwe omgeving en met een ander dagprogramma dan je gewend bent. Je moet hiermee om kunnen gaan en je hier prettig bij voelen.

Om voor een ander te kunnen zorgen is het allereerst van belang dat je voor jezelf kunt zorgen. Je kunt daarom alleen mee als vrijwilliger als je in het dagelijks leven zelfstandig functioneert.

Twijfel je of je lichamelijke of geestelijke gesteldheid goed genoeg is om mee te gaan? Meld je dan vrijblijvend aan om een keer naar een instructiedag te komen via 088 122 44 00. Op zo’n dag leer je de organisatie kennen en krijg je een beeld van het vrijwilligerswerk. Ook is er op een instructiedag ruimte om met je in gesprek gaan om te kijken of plaatsing op een activiteit voor jou mogelijk is.