Hoe werkt de plaatsing?

We proberen altijd een mooie verdeling te maken op basis van bestemming, ervaring en man/vrouw verhouding zodat iedereen een leuke tijd heeft en er ook nog iets van leert. Wil je je samen met een vriend(in) of studiegenoot inschrijven? Dat kan!

Waar kun je naartoe?

Om kennis te maken met de gang van zaken binnen Wielewaal, is je eerste activiteit in Nederland. We vragen je daarna de binnenlandvakanties af te wisselen met de buitenlandvakanties om iedereen een kans te geven naar het buitenland te gaan. Wielewaal gaat ook op wintersport, je kan alleen op deze reis mee als je een gevorderde skiër/snowboarder bent. 

Groepssamenstelling

We plaatsen per vakantie 1 reisleider, 1 assistent en 1 verpleegkundige (ook wel RAP team genoemd). Reisleiders en Assistenten worden alleen geplaatst als ze minimaal 1 Wielewaalactiviteit als vrijwilliger hebben gedraaid en geschikt zijn bevonden als RA en/of de RAP-training van Wielewaal hebben gevolgd. Heb je interesse hierin? Stuur ons even een mailtje of bel 088 122 4400
Op het inschrijfformulier zijn verschillende keuzemogelijkheden aangegeven. Je kunt een periode aangeven, het soort activiteit waarvoor je je op wilt geven of je voorkeuren in codes.

Je kan ook als RAP een complete vakantie reserveren en zelf het vrijwilligersteam samenstellen. Dit kan alleen bij binnenlandvakanties, met uitzondering van festivals en weekenden.

Heb je zelf een beperking?

Van vrijwilligerswerk bij Wielewaal krijg je energie, maar het kost ook energie. Daarom is het belangrijk dat je geestelijk en lichamelijk in goede conditie bent. We vragen je eventuele bijzonderheden aan te geven op je inschrijfformulier.

Wat is een goede lichamelijke en geestelijke gesteldheid?

Vrijwilligerswerk bij Wielewaal is fysiek en mentaal zwaar. Daarom is een goede lichamelijke en geestelijke gesteldheid belangrijk. Wat verstaat Wielewaal hieronder?
Lichamelijk moet je bijvoorbeeld het volgende aan kunnen:

een hele dag door een dierenpark wandelen, terwijl je een rolstoel duwt;
een deelnemer uit de rolstoel op bed tillen (samen met een collega en na instructie);
een potje voetballen met een groep deelnemers;
een hele dag in actie met weinig tot geen rustmomenten gedurende de hele activiteit;
omgaan met onderbroken nachtrust (incidenteel).

Ook mentaal vraagt een Wielewaalactiviteit veel van je. Je maakt kennis met aspecten die je misschien nog nooit gezien hebt (deelnemers helpen bij wassen/aankleden, toiletgang en eten geven) en verlegt hierbij je grenzen. Tijdens een activiteit is weinig tijd voor slaap en rust en de vermoeidheid speelt een grote rol. Om goed te functioneren als vrijwilliger is het volgende nodig:

je kunt goed samenwerken in een team;
je kunt je verplaatsen in een ander en indien nodig het groepsbelang boven je eigen belang stellen;
het is voor jou geen probleem om de hele dag in een groep te zijn met vrijwel geen tijd voor jezelf;
je bent flexibel en kunt je aanpassen als de dag anders loopt dan gepland;
je kunt goed functioneren in een nieuwe omgeving en met een ander dagprogramma dan je gewend bent. Je moet hiermee om kunnen gaan en je hier prettig bij voelen.

Om voor een ander te kunnen zorgen is het allereerst van belang dat je voor jezelf kunt zorgen. Je kunt daarom alleen mee als vrijwilliger als je in het dagelijks leven zelfstandig functioneert.

Twijfel je of je lichamelijke of geestelijke gesteldheid goed genoeg is om mee te gaan? Meld je dan vrijblijvend aan om een keer naar een instructiedag te komen via 088 122 44 00. Op zo’n dag leer je de organisatie kennen en krijg je een beeld van het vrijwilligerswerk. Ook is er op een instructiedag ruimte om met je in gesprek gaan om te kijken of plaatsing op een activiteit voor jou mogelijk is.