Jelle (14) komt in de schoolvakanties naar de vakantiedagopvang van Wielewaal in Utrecht. Moeder Angelique vertelt:

“Tijdens de vakanties zou het te intensief zijn om Jelle de hele week thuis te hebben. Jelle heeft de diagnose autisme en een verstandelijke en lichamelijke beperking. Daarnaast heb ik twee jongens waarvan één de diagnose ADHD heeft. Die combinatie met Jelle is te heftig om de hele vakantie vol te houden. Wielewaal biedt de mogelijkheid om hem op te vangen en ons te ontlasten.

Het enthousiasme van de vrijwilligers die je ook regelmatig terugziet maakt Wielewaal speciaal. Ik heb er veel bewondering voor dat jongeren zo makkelijk met een complexe groep om kunnen gaan. Ze gaan de confrontatie op de juiste manier aan en houden rekening met iedereen. Ze zijn niet emotioneel betrokken en dit heeft een voordeel, omdat elk kind anders is. Het betekent ontzettend veel voor ons ouders, mede dankzij hen is dit mogelijk.

Jelle heeft het ontzettend naar zijn zin bij Wielewaal. Hij gaat met plezier naar de dagopvang en heeft vrienden gemaakt. Ook leert hij grenzen kennen en omgaan met sociale situaties. Een leuk voorbeeld: Jelle zit 4 dagen bij Wielewaal. Elke woensdag gaan we met het gezin iets leuks doen, zoals zwemmen. Toen we naar het zwembad reden wilde hij bijna aan mijn stuur trekken en zei ‘’Waarom gaan we naar het zwembad? Ik wil naar Wielewaal!’. De kids genieten dus 200%.”

Wil je zelf de vakantiedagopvang meemaken?
Dat kan! Deze zomer zijn er activiteiten in Haarlem, Huizen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.
Heb je interesse, bekijk dan de informatie voor deelnemers en hun ouders of voor vrijwilligers.

Tekst: Jeroen Fennema